Recenze X-lander move

Porod č. 1 není porod, ale výběr kočárku. Když jsem poprvé uviděl tu spoustu kočárků v Baby centru, zdálo se, že to bude hračka. Dokud se na ně nesáhlo.. Samá hrachovina, šílená konstrukce, 3 kolečka, designová zkáza pro babičku Boženy Němcové..

Nakonec jsem měl nejlepší pocit z kočárku X-lander X-move. Je to Polák, tak byla velká ostražitost na místě, ale po anabázi v Baby centru jsme se rozhodli pro něho.

Nemůžu nezmínit nezapomenutelnou zkušenost, když jsem bláhově navštívil server maminka.cz a jemu podobné. Jsem zvyklý, že když potřebuji rádio, tak si projdu recenze na duskuzních fórech a dozvím se klady, zápory, čemu se vyhnout a z toho si udělám úsudek. Tady to nefunguje. Uživatelé serveru se jmény jako Berounka3+Matýsek7, nebo Verčísek+2oříšci zapáleně odhodláni vychvalovat právě ten jejich nejúžasnější kočárek, ať už je to jakýkoliv šunt. V jejích očích je nejbáječnější! vždyť koukněte na tu barvu 🙂 Už se ale vůbec nedozvíte, co je to na něm tak úžasné a jen mezi řádky vyplouvají na povrch neduhy. Proto nezbylo než si ty obchody fyzicky projít a testovat. My jsme se zaměřili na:

– stabilitu (4 kola, test zacloumáním do boku)
– dílenské zpracování (kde a jak co drží)
– nafukovací kolečka (tlumí)
– rychlé a kompaktní skládání
– přední kola otočná (otočím kočár na místě)
– polohování podpěrky nohou (aby šlo až zcela vodorovně! Velmi důležité pro menší děti, protože jinak sedí moc vpředu a nemůžou se opřít)
– pokud možno ne polský

A co nám vyšlo? X-lander X-move.

Zatím nejsem úplně přesvědčen o tlumičích, které jsou pouze u zadních neotočných kol a zdají se mi spíš menší, ale uvidíme. Jsme náruživí lovci kešek, tak bude příležitostí k otestování v terénu víc než dost 🙂

Zatím kočárek čeká u našich, až k nám přiletí čáp, tak jsem alespoň koupil baterky do osvětlení. Vyšlo to až na druhý pokus, protože to chtělo hned 3 (lr44), což jsem se dozvěděl až po rozšroubování. Dal jsem dovnitř baterie a.. Nesvítí! Jen to bliklo. To byla ale naděje, mezi baterie jsem vložil podložku a už to jelo! Škoda, že to nejde rovnou z výroby, úplně zbytečně..

Další tuning proběhl u aretace jednoho předního kolečka. Při otáčení kolečka aretační kolík stále malinko vyčuhoval, což vydávalo tiché klapání. Na funkci to nemá vliv, ale perfekcionalizmus velel dotunit! Sundal jsem tedy kolečko a aretační plastový kolík o milimetr pilníkem zkrátil. Vrátil kolečko, otestoval a.. Perfektní!

Poslední vyfikundací, takovou pomyslnou pihou na kráse byl nezbytný červený sticker yabasta.cz „na hlíny“ 😉

Nyní je tedy kočárek připraven pro svého jezdce a těšíme se na první vyjetí. Škoda těch zbytečných drobností, které prostě dělají rozdíl Polsko/Německo.. Uvidíme, jak obstojí v praxi.

20121009-160359.jpg

20130705-113258.jpg

 

 

AKTUALIZACE po roce

27.9.2013

V našem spokojeném užívání kočárku nastal zásadní zlom. A to doslova. Dnes Jana vyjížděla s Hugem do města, k čemuž musí překonat malý schůdek ve výšce max. 15 cm. Jela pozadu, zadní kolečka, popojet k schůdku předními kolečky, přizvednout za rukojeť a… rup! Prasklo železo u prostředního kloubu.. Zítra jdeme reklamovat..

Photo 27.09.13 18 20 01 Photo 27.09.13 18 32 04 Photo 27.09.13 18 31 56 Photo 27.09.13 18 20 21

20.10.2013 Opraveno!

Kočárek jsme kupovali v Klokánku v Č. Budějovicích, nabízející jak záruční tak pozáruční opravu. Na dobu opravy nám zapůjčili náhradní povoz – golfky. Za tři týdny byla záruční oprava provedena, již jsme se z toho kodrcáku do X-landeru těšili. Byla to opravdu změna, to ticho při jízdě! Oprava proběhla v pořádku a zdarma, vůbec není vidět, že by něco opravované bylo. Děkujeme.

 Další drobné vady

17.1.2014 Aktualizace

Při všech těch drobných závadách (kromě té rukojeti samozřejmě), které se postupně vyskytují si říkám.. Je to holt polský.. je to škoda, protože ten kdo kočárek vymýšlel, si s tím dal očividně práci, ale to finální provedení je prostě na 75%, v Německu by to bylo myslím o 25% dražší, ale kvalitou na 100%.. A to je škoda.

Je to holt polský..

 A co jsme opravovali nyní? Již ve zkušeném teamu s dědou jsme se tentokrát zaměřili na mírně zvýšenou

viklavost koleček

image

Takto si představuje polský výrobce ložisko předního kolečka. Až bude mít náš Hugo mladšího sourozence a kočárek ještě bude na světě, rozhodně se budu pídit po náhradním dílu, protože po dvou až třech letech používání odhaduji, že už to nebude se stabilitou předních koleček to pravé ořechové. Ten levý špuntík je vkládací, proto by to teoreticky neměl být problém, každopádně bych se přimlouval, aby se nad tímto výrobce ještě koncepčně zamyslel, nebo tento díleček vyráběl alespoň z více odolné hmoty..

nefunkční světlo – blikačka

Zde byl první problém již při zakoupení, světlo po vložení odpovídajících tří baterek nefungovalo. Vše se rozeběhlo až po vložení jedné podložky navíc mezi baterky, čímž došlo ke kýženému kontaktu. Nyní se však ukázalo, že problém byl možná jinde, v uchycení kontaktního plíšku k desce plošného spoje. V polovině letošní zimy jsme totiž doblikali podruhé. Říkám OK, blikáme stále a hodně, protože jsme z této funkčnosti za dlouhých zimních nocí nadšeni, budou vybité baterky. Nové to ale nespravily a tak při první volné chvíli došlo na pitvání. Provedl jsem malý průzkum po rozšroubování dvou šroubků krytky u baterek a zjistil jsem, že je to ona zmiňovaná pacička. Přístup trošku komplikoval na míru zkrácený kabel vedoucí ke světlům, ale podařilo se plošný spoj potřebně přizvednout a pacičku řádně připájet. Ty malé kapičky, které ji původně držely toho moc vydržet nemohly. Raději jsme preventivně rovnou více připájeli i tu druhou. A už zase svítíme! 🙂

A opět se vracím k citátu výše..

Aktualizace po necelých dvou letech

16.7.2014

Po necelých dvou letech nám praskla fólie na boudičce (bez jakéhokoliv namáhání) a mírně se nám rozešila kapsa  v rohu (běžné používání). Záruční oprava proběhla bez jakýchkoliv dotazů a během 14ti dnů. Děkujeme.

20 odpovědí na “Recenze X-lander move”

  1. Dobry den, diky moc za skvelou recenzi 🙂 jak se Vam jezdi v praxi? Nelitujete nakupu? My vahame mezi XLander move a Easy Walker QTRO… Ale hlavu z toho mam jak patraci baloun…

  2. Ahoj, zkušenosti po dvou měsících jsou zatím výborné. Vejde se tam krásně i nabalený, v zavinovačce i tlustém beranu a jak jdem ven, spinká jako špalek tak dlouho, jak jsme venku. Tak je tam spokojený. Ovladatelný a stabilní je naprosto špičkově, látka odolná vůči vodě, pláštěnka se velmi snadno nasazuje. Mám 174 cm a madlo máme na prostřední délce ze tří. Skládá se během sekundy velmi jednoduše a je perfektně skladný. Celé Budějce žasnou nad světýlky vpředu! Vynikající pro bezpečnost i na přechodu, všichni hned zastavují 🙂

    Co se týče odpružení, je pouze pro zadní kolečka, není to vyloženě offroad, ale asi jsem spíš zblblej z high-tech odpružení horských kol 🙂 Čím bude těžší, tak to bude lepší a navíc se mi zdá, že to mírné drncání jim snad i trošku vyhovuje 🙂 Každopádně bude v budoucnu podroben důkladnému terénnímu testu při geocachingu :))

    Jediný zaznamenaný problém je, že nám mírně vrže, všude jsem to pro mazal, ale asi to bude vůle v nějakém pantu konstrukce. To ale bude od kusu..

    Srovnání s QTRO bohužel neumím, protože jsem ho neviděl. Na první pohled se mi nelíbí komplikovaný systém trubek, ale třeba zase bude trošku lépe pružit.. Tak ať dobře vyberete 😉

  3. To vrzání není od kusu, vržou snad všechny x-move, a je to vcelku nepříjemné. Já ho po měsíci používání mám s toutou „vadou“ na reklamaci už po třetí. Jsem rzohodnuta se nevzdat a reklamovat dokud to půjde.

  4. Ahoj, chtěl bych se zeptat, jak hodnotíš kočárek po 6-ti měsících, přemýšlíme o koupi, ale některé recenze nejsou moc pozitivní. Vrže stále? Není jeho konstrukce s minimálním odpružením příliš tvrdá?

    Díky Pavel

  5. Ahoj, nám tenhle kočárek prostě vyhovuje konstrukčně, nad tím rozhodně přemýšleli. To si rozhodně pomlaskávám, když vidím ty jiné šílené konstrukce!

    Zrozborka, sborka… vše velmi jednoduše.

    Taky nás málem servery jako „mimisek.cz“ odradily velikostí korby, ale vzhledem k narození v říjnu, jsme myslím korbičku maximálně otestovali a ani v pozdním létě jsme neměli s velikostí problém a to jsme uvnitř vozili i tlustýho „berana“ ‚zavinovačku).

    Nyní tedy již s kárkou! Stále vrže, mně to osobně tedy irituje.. a u kárky je zhoršený přístup do úložného košíku pod ní. Je to ale dáno výhodou níže položeného těžiště. Jinak zatím vůbec žádné opotřebení, v podstatě jako nový.

    Jinak si neuvědomuji nic co by vás mělo od koupě odradit, jezdí se nám s ním velmi dobře.

    Drncání. Tak tady jsem to hodně zvažoval při výběru. Jsem z bajku zvyklý na vzduchovou, naladěnou odpruženou vidlici a tady jsem si říkal.. Nebude to moc drncat?.. Jo, drncá to, na šotolinu to stavěný není, ale vysvětlete to miminkům! Z osobní zkušenosti můžu říct, čím víc to drncá, tím spokojenější miminko 😀 Ne.. berte to samozřejmě s rezervou, ale jak říkám, miminkům drncání v rozumné míře naprosto neva. Při jízdách v takovém extrému jsem o tom přemýšlel a vymyslel jsem, že čím bude starší, tím bude těžší a bude to lépe pružit 🙂 Ale jak říkám, jezdíme s kočárkem i „po keškách“, tedy GPS pokladech v přírodě a do takových extrémů se asi většina uživatelů ani nedostane 🙂

  6. Moc děkujeme za vyčerpávající recenzi 🙂 Jelikož bydlíme v horách, tak velmi často také zamíříme na nezpevněné cesty, proto jsme rádi za zkušenost i z jiných míst než je supermarket 🙂 Už jen škoda toho vrzání, ale předpokládám, že když budeme často mazat, tak to bude lepší…Díky

  7. Mazáním se nic neodstraní – stříkám to WD40 pořád a pořád, ale stejně to po chvilce začně vrzat znovu. A s tou ulomenou rukojetí – co mám z doslechu nebudete první ani poslední… co já vím, tak na reklamaci místní distributor (babypoint) konstrukci svařil a kočárek poslal zpět k užívání .-) Tak jsem opravdu zvědavá, jak pochodíte vy. Já teď pro změnu reklamovala pláštěnku od hlub.korby – ve švu se začala párat (nešlo o běžné opotřebení ale evidentně o špatně sešitou část). Naštěstí reklamaci uznali…

  8. zdravim jak jste pochodilis reklamaci?
    ja ted stojim nad otazkou jaky sportak a x-move me nadchnul, sice mam par vyhrad ze neni tak odpruzeny jak bych si predstavovala, ze neni kryt na slidu na korbe ale ted narazim uz na druhou vytku vuci zlomene rukojeti.
    Uznali vam to? A dalsi dotaz co kosik? vydrzi trosku vice nez 2 kila nebo je to jenom na ozdobu? diky za info

  9. Kočárek jsme kupovali v Klokánku v Č. Budějovicích, nabízející jak záruční tak pozáruční opravu. Na dobu opravy nám zapůjčili náhradní povoz – golfky. Za tři týdny byla záruční oprava provedena, již jsme se z toho kodrcáku do X-landeru těšili. Oprava proběhla v pořádku a zdarma, vůbec není vidět, že by něco opravované bylo.

    Co se týče košíku, tak zatím naprosto nemáme výhrady, myslím si že uveze velmi mnoho. A pokud se již nic nevejde dolů, lze ještě něco přidat do síťovky na pláštěnku, nebo do zadoboční kapsy 🙂 Pouze když se kočárek otočí, aby prďola viděl dopředu, je do košíku horší přístup, jelikož vlezu do něho mírně zaclání zmiňovaná síťovka na pláštěnku, ale tak to je asi detail..

    Ještě upozorňuji na aktualizaci článku – vyšoupaná ložiska koleček a nefunkční blikačku světla.

  10. Zdravím, tak my jsme si taky pořídili XMove.. Dcerce ted 7mesicu a stale se krasne vejde do korbicky (na tu nedám dopustit, dost často využíváme polohovani zadicek a to je fakt pecka!) jediné co mi po Te době chybí je nakonec ruční brzda.. 🙂 zjistila jsem, ze bych ji fakt využila..
    Ted ale jsem narazila na vic stížnosti na ulomeni rukojeti a musim říct, ze z toho mam panickou hrůzu.. Třeba takový exkalator na Miraku.. Tam kdyby to ruplo?!
    Takže ted přemýšlím o prodeji sportaku i korbičky (dokud není rozbalení a je v zaruce, snad budu moci to prodat s minimalni stratou.. Vyhlídka jsem německy kocarek Hartan Racer Gt.. Není tak pěkný a i přední kolečka jsou menší (da se dokoupit přední pevná náprava)…Nedívali jste se na ne náhodou?

  11. Dobrý den, koukám, že nejsme sami, kdo měl problém s rukojetí. Ani ne po roku ježdění jsem chtěla přejet schůdek…opřela se do rukojetě…a prdla…nebyla úplně zlomená, ještě držela na něčem, ale lítala….
    Kupovali jsme také v ČB v Klokánku…při reklamaci jsem si připadala, že jsem si vymyslela něco, co není možné, aby se stalo…no strčili nám na půjčení trochu vypelíchané golfky…pak vytáhli tedy „nějaký“ kočár….
    Opraveno je a zadarmo, ale důvěra v kočár již je ztracena…mam hrůzu, kdy prdne zas.
    A ještě jsme zároveň reklamovali popraskané přední kolečko….bylo to prý opraveno nad rámec reklamace….
    Při nákupu byl přístup v obchodě úžasný…ale při reklamaci jsem měla trochu divný pocit…..
    A vrzání máme samozřejmě také.

  12. Dobrý den, četla jsem si Váš web a zaujal mě. Mám též x-landera move a jsem s ním velice spokojená až na to, že mi po půl roce používání začala vrzat kostra kočárku- v místech, kde se rukojeť láme při skládání. Manžel to promazal a na chvíli to bylo lepší ale objevilo se to znovu. Včera jsem potkala dvě paní s tímto kočárkem a mají ho rok a kočárek nevrzne ani kdyby po něm skákala. Myslíte, že by mi uznali reklamaci? Je pravda, že jezdívám celkem často v terénu-polní cesta ale podle mě by tohle měl kočárek normálně zvládnout. Druhá otázka je, zda mi reklamaci uznají, když už jsme ho zkusili namazat…aby s tím nebyl ještě problém..poradíte? děkuji 🙂

  13. Tak ja teda musim rict, ze bych kocarek nedoporucila. Jezdi semsnim perfektnei na lesnich cestach, to ano, ale ta kvalita…. po cca pul roce, roce se pri beznem dotahovani zlomil sroub, ktery drzi predni kolecko.chteli jsme reklamovat, ale bylo nam receno, ze jsme ho zlomili silou, aniz by to nekod videl, jrn po telefonu. Asi vedi, ze ty sriuby maji z masla. Po dalsim pouzivani se urvala dve ze ctyr drzatek kosiku. A, samozrejme tesne po zaruce se mi uplne ulomila rukajot (jako je vyfoceno v tomto clanku vyse). No, myslela jsem, ze za 11 tisic budeme mit kocarek na pripadne druhe dite, jen dokoupime malou korbicku, ale vypada to spis na uplne jinou značku. Do xlander bych po druhe fakt nesla

  14. Tak musim rict, ze jsme podvozek reklamovali a bez problemu. Jediny rozdil byl v tom, ze jak jsou dole u kol svetylka, ram jsme meli sedy, vymenili nam konstrukci s cernym ramem.Jinak jsem s nim naprosto spokojena. Nevrze, neskripe, nic se nelame, nic neupadava..pouzivam ho denne. Takze za me uzasny kocarek.

  15. Tak musim rict, ze jsme podvozek reklamovali a bez problemu. Jediny rozdil byl v tom, ze jak jsou dole u kol svetylka, ram jsme meli sedy, vymenili nam konstrukci s cernym ramem.Jinak jsem s nim naprosto spokojena. Nevrze, neskripe, nic se nelame, nic neupadava..pouzivam ho denne. Takze za me uzasny kocarek.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Upozornit emailem na navazující komentáře. Můžete se též přihlásit k odběru bez omentování.